top of page
  • Maja Visser

JA - NEE - JA - NEE...STRESS!

Stress, hormonen en neurotransmitters


Tijdens het koken loopt de pan met pasta over, gaat net de telefoon, begint je zoontje te huilen en gaat ook nog de bel, of je lid wilt worden van de beschermingsstichting van een nieuw diersoort…NEEE!


Duidelijke boodschap die NEE, maar hoe kan ons lichaam alle prikkels verwerken en respons geven?


Daar hebben we boodschapjongens voor. In ons bloed zijn dit hormonen en in de hersenen worden de boodschappers "neurotransmitters" genoemd. Hormonen zijn stoffen die allerlei dingen regelen in het lichaam. Diverse hormoonklieren in je lichaam maken de hormonen aan en geven deze af aan het bloed. De hormonen worden vervolgens naar een cel vervoerd waar het een boodschap moet afgeven. Als het hormoon bij de juiste cel aankomt, wordt deze cel vervolgens weer aan het werk gezet door een hormoon af te geven of suiker vrij te maken. In tijden van stress is er een onbalans in de hormoonaanmaak.

Slecht slapen, geïrriteerd, eetbuien, laag libido of moeilijk gewichtsverlies, dit ligt dus grotendeels aan je hormonen balans. Zaak om ze te herkennen en aan de juiste knoppen te draaien voordat je weer NEEE! moet zeggen.

Waar kun je dan JAAA tegen zeggen? een spelletje Sudoku bijvoorbeeld. De beschikbaarheid van neurotransmitters hangt samen met een goede functie van het geheugen, goede alertheid, goede leerfunctie, emotionele stabiliteit en het tot rust komen. De neurotransmitters zijn naast de communicatie binnen het zenuwstelsel ook betrokken bij de motoriek, immuniteit, emoties, focus, concentratie en pijnbeleving.





59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page